Kamień do pizzy

1
96
Kamień do pizzy
Kamień do pizzy

Pizza upieczona na specjalnym, przeznaczonym do tego celu kamieniu smakuje dokładnie tak jak w najlepszej włoskiej pizzerii. Jej smak znacznie różni się od pizzy upieczonej na blasze, tak jak robi się to jeszcze nieraz w większości domów. Dlaczego warto zainwestować w kamień do pizzy i w jaki sposób go używać? Jakie można wyróżnić rodzaje kamienia do pizzy?

Dlaczego warto kupić kamień do pizzy?

Pieczenie na blasze, czyli popularna alternatywa dla kamienia posiada wiele minusów, które są nie do zaakceptowania dla prawdziwych miłośników pizzy. Po pierwsze ciasto nie może być zbyt mocno rozwałkowane, ponieważ wtedy przypala się od spodu, zaś składniki na wierzchu nie mogą się upiec. Nie można więc z blachy uzyskać pysznej, cienkiej pizzy, która będzie idealnie wypieczona. Z drugiej strony gruba warstwa ciasta również nie upiecze się prawidłowo, często w środku tworzy się zakalec, szczególnie jeżeli osoba przygotowująca pizzę nie ma doświadczenia. Z tego względu jeżeli pieczemy pizzę często i chcemy, aby była naprawdę smaczna i przyrządzona profesjonalnie, warto zainwestować w kamień do pizzy.

Kamień dobrej jakości, z naturalnych tworzyw, nagrzewa się równomiernie i dobrze oddaje ciepło. Dzięki temu wilgoć z ciasta jest doskonale odprowadzana i wychodzi ono o wiele smaczniejsze niż w trakcie pieczenia na blasze.

Zalety kamienia do pizzy

  • znacznie krótszy czas przygotowywania dania
  • doskonale wypieczone, chrupiące ciasto
  • możliwość stworzenia cienkiej pizzy
  • brak problemu z przypalaniem się ciasta
  • brak konieczności sprawdzania w trakcie pieczenia
  • piękny aromat pizzy w całym domu

Jak używa się kamienia do pizzy?

Kamień do pizzy umieszcza się w piekarniku na kratce. Należy wyjąć z niego wszelkie inne ruchome części, takie jak np. blachy. Następnie będzie on wymagał silnego nagrzania. W tym celu należy rozgrzać piekarnik do około 250 stopni Celsjusza. W zależności od rodzaju kamienia, stanie się on gorący w czasie pół godziny lub nieco dłuższym. W dużej mierze zależy to od grubości kamienia do pizzy. Wtedy dopiero należy nałożyć na kamień pizzę. Trzeba to robić ostrożnie i z wyczuciem zsunąć z tacki, aby trafiła na środek kamienia. Teraz wystarczy poczekać tylko maksymalnie 10 minut, a jeżeli ciasto jest bardzo cienkie to nawet mniej i wyłączyć piekarnik. Niektórzy kucharze i smakosze wyłączają piekarnik już w chwili, kiedy pizza do niego trafia. Kamienie doskonale magazynują ciepło ze względu na swoje właściwości.

Pizza jest gotowa znacznie szybciej niż z blachy. Zarówno jej nakładanie jak i zdejmowanie z kamienia trzeba wykonywać specjalną łopatką, której średnica jest większa niż średnica pizzy. Trzeba pamiętać, że kamień jest bardzo gorący. Aby pizza zsunęła się bez problemu z kamienia, musi być podsypana mąką od spodu. Chodzi o to, aby ciasto nie przyklejało się do kamienia.

Kiedy kamień wystygnie do takiej temperatury, że można go bez problemu dotknąć, należy go wyczyścić. Jest to konieczne po każdym użyciu. Robi się to po prostu zeskrobując pozostałości po upieczeniu pizzy. Później kamień można jeszcze przetrzeć szmatką i schować. Większość kamieni teoretycznie można myć w wodzie, jednakże są one zrobione z tworzyw nasiąkliwych, więc przed kolejnym użyciem trzeba odczekać kilka dni aż wchłonięta woda z nich odparuje. Najlepiej więc czyścić je na sucho. Kamień do pizzy myjemy bez użycia detergentów, jeżeli już decydujemy się na użycie wody.

Jak wybrać najlepszy kamień do pizzy?

Jeżeli chodzi o materiał wykonania, to kamienie do pizzy można podzielić na kilka typów.

kamien do pizzy rodzaje
Rodzaje kamieni do pizzy – granitowy, wulkaniczny, ceramiczny i szamotowy

Kamienie szamotowe

Są wytrzymałe, wysokoporowate i mają dość wysoką wagę. Cechują się dużą popularnością na rynku, ze względu na wysoką dostępność, chociaż trzeba być ostrożnym przy ich czyszczeniu. Robi się to za pomocą specjalnego kamyczka szamotowego. Są ogniotrwałe, dzięki temu pizzę można przygotowywać nawet wprost na ognisku. Ich grubość to około 2-3 cm. Nagrzewają się średnio szybko.

Kamienie granitowe

Łatwo się je czyści, są wytrzymałe i trwałe, ale dość ciężkie. Granit to materiał nieporowaty, więc na długo magazynuje ciepło, ale także długo się nagrzewa. Granit przewyższa wszelkie inne materiały pod względem estetycznym Kamienie z niego wykonane prezentują się naprawdę stylowo, a dodatkowo są niezniszczalne, więc to inwestycja na wiele długich lat.

Kamienie ceramiczne odlewane

Ich zasadniczy minus to wykonanie z nienaturalnych materiałów. Są zaś lekkie i łatwo dostępne w sklepach. Niestety szybko pękają, a pizza przygotowana na nich ma nieco inny smak niż na kamieniach z naturalnych materiałów.

Kamienie wulkaniczne (lawy wulkanicznej)

To kamienie o najmniejszej dostępności i popularności. Są równie dobre jak kamienie granitowe i szamotowe, a ich grubość to około 1-3 cm. Sporo ważą i są delikatnie bardziej porowate niż kamienie z granitu.

Jak wybrać dobry kamień do pizzy zgodnie ze swoimi upodobaniami?

Oprócz wyboru materiał wykonania, należy jeszcze zastanowić się nad kształtem i wielkością oraz grubością kamienia. Chociaż w sprzedaży dostępne są zarówno okrągłe jak i prostokątne kamienie do pizzy, znacznie bardziej funkcjonalny wydaje się kamień prostokątny. Po pierwsze idealnie pasuje do piekarnika. Ponadto daje większą powierzchnię do wykorzystania. Nie trzeba również starać się, aby pizza była idealnie okrągła. Wielkość kamienia trzeba dopasować zwłaszcza do szerokości piekarnika, ale także do własnych preferencji, czyli na przykład tego, jakiej wielkości pizzę najczęściej pieczemy.

Na naszym na rynku można spotkać wiele dość tanich kamieni do pizzy, które wyglądają solidne, ale są odlewane a nie wypalane. Tworzone są z materiałów niewiadomego pochodzenia (brak informacji od producenta). Najrozsądniej i najbezpieczniej postawić na sprawdzone materiały, a także zawsze upewnić się, czy kamień posiada wszelkie niezbędne certyfikaty jakości i bezpieczeństwa. Jeżeli chodzi o grubość kamienia to sprawa uznaniowa, lecz kamienie cieńsze nagrzewają się szybciej niż te grubsze. Z kolei im lżejszy kamień, tym bardziej będzie poręczny, szczególnie przy wkładaniu do piekarnika. Z pewnością warto postawić na produkt wytrzymały i wysokiej jakości, gdyż tylko taki pozwoli stworzyć idealną pizzę, a ponadto będzie służyć przez wiele lat.

1 KOMENTARZ

  1. Kamień do pizzy do jest jednak coś! Kupiłam sobie taki niedawno na promocji i jestem zaskoczona jak dobrze się on sprawdza. To prawda, potrzebuje dość mocnego nagrzania a nie każdy chce się w takie duże temperatury bawić, ale warto. Pizza z kamienia smakuje inaczej, prawie jak z najlepszej pizzerii, a można ją przygotować samodzielnie w domu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here